Chagpori nu

Het Chagpori instituut is geregistreerd als een niet op winstgerichte charitatieve organisatie onder de ‘West Bengal Society Act XXVI’ van 1961. Volgens de traditie van Chagpori bestaat ook het huidige Instituut uit drie zuilen: de opleiding van artsen, het maken van medicijnen en de behandeling van patiënten.

1. Opleiding tot Tibetaanse arts
De school is nu gevestigd in Takdah, een plaatsje 26km van Darjeeling, gelegen aan de voet van de Himalaya, op 1750m hoogte, een omgeving rijk aan geneeskrachtige planten. Tibetaanse geneeskunde wordt slechts op enkele plaatsen onderwezen. De opleiding duurt 5 jaar. Daarna volgt nog 1 jaar praktische training in één van de klinieken, om praktijkervaring op te doen en medicijnen te leren maken. Elk jaar wordt een kruidentocht naar het hooggebergte georganiseerd. Sinds 1992 zijn ruim dertig gediplomeerde Tibetaanse artsen afgestudeerd.

2. Apotheek
waar Tibetaanse kruidenpillen gemaakt worden.
Op dit moment is de apotheek gevestigd in een kleine fabriekshal in Siliguri. De ruwe materialen, nodig voor de productie komen deels van de kruidentochten, deels zijn ze aangekocht in Nepal, Sikkim, Dehli, Amritsar.

3. Klinieken
waar Tibetaanse artsen werkzaam zijn voor de lokale bevolking. Er is een kliniek bij de school, in Takdah, voor de studenten, om praktijkervaring op te doen. De kliniek in Darjeeling is in het centrum van de stad op dezelfde locatie als het kantoor. De kliniek in Kurseong is in juni 2006 opnieuw geopend.

4. Plannen van CTMI voor de toekomst
a. Continueren van de constructie van het apotheekgebouw en schoolgebouw op het land in Salugara.
b. Openen van nog 2 of meer nieuwe klinieken in de omgeving van Darjeeling, zodat er voldoende werkplekken zijn voor de artsen van de 7e jaargroep.
c . Organiseren van meer vrije medische kampen in rurale gebieden.