Medicinale kruiden

De oorsprong van de Tibetaanse geneeswijze gaat traditioneel terug tot 500 v.Chr., toen Prins Siddharta inzichten verkreeg omtrent mogelijkheden tot geestelijke ontwikkeling van de mens. Hierbij hoorden ook inzichten in de geneeskunde. Die kennis werd door vele generaties geleerden mondeling overgedragen. In de 11e eeuw werd deze kennis ook op schrift gesteld.

Het mondelinge onderwijs blijft echter een belangrijke rol spelen. In de Tibetaanse geneeskunde berust de diagnose op een integraal mensbeeld en een visie waarin lichaam en psyche met elkaar geïntegreerd zijn. In de behandeling wordt veel gebruik gemaakt van kruidenmiddelen. De Tibetaanse geneeskunde is een van de meest ingenieuze kruidengeneeskundes van de wereld.
De kruiden worden bereid met wilde planten en mineralen. Veel planten komen uit het hooggebergte, die vele malen krachtiger zijn dan hun soortgenoten uit lagergelegen gebieden. De medicijnen worden gemaakt voor complexe recepten met een groot aantal ingrediënten. Deze worden bewerkt en ontgift, zodat de stoffen hun toxische bijwerkingen verliezen.

De planten die nodig zijn voor de produktie van kruidenpillen komen op verschillende hoogten voor. Op 2000m, de hoogte van Darjeeling zelf, op 3000-4000m en zelfs op 5000m.
Er worden kruidentochten georganiseerd naar gebieden waar diverse planten op verschillende hoogte groeien en geoogst worden. Wanneer, welke en hoeveel kan worden geoogst wordt mede bepaald door het behoud van de planten en hun voortbestaan.

Het plukken zelf is een enorme klus, er zijn veel planten nodig voor 1kg pillen, bijvoorbeeld rozenblaadjes. Ze worden ook deskundig gedroogd en vervoerd. Dan volgt het ontgiften, hierbij denkt men b.v aan toevoegingen van bepaalde kruiden die ontgiftend werken tot aan zeer ingewikkelde procedures om te ontgiften die soms maanden kunnen duren. Als het proces van het maken van de kruidenpillen voltooid is, worden lama’s en monniken uitgenodigd om gebeden en inwijdingen te doen om de pillen te zegenen en hierdoor een extra spirituele waarde te geven.

Hoewel enkele farmaceutische bedrijven interesse hebben in deze kruidentochten, wordt daar zeer voorzichtig mee om gegaan, gezien het subtiele en precaire evenwicht in de bergen en de complexe voorschriften bij het plukken en bereiden van de kruidenmiddelen. Al enige tijd wordt gezocht naar mogelijkheden waarbij recht wordt gedaan aan de natuur, de eeuwenoude kennis en de traditie, maar ook aan de moderne behoeften.